Pradžia > Be kategorijos > Visaginas

Visaginas

2010-11-29

Neseniai turėjau progą apsilankyti savo gimtajame mieste. Būnant užsienyje, tapo akivaizdu, kad, nors jis ir nelabai pasikeitė per savo trisdešimtmetę istoriją, ten yra ką pamatyti. Ir kaip tik dabar, nepaisant neaiškių perspektyvų, atrodo, kad jame suaktyvėjo gyvenimas. Taigi, susipažinkite – atominės elektrinės energetikų miestas:
11-01_visaginas_city-1.jpg
Šitas akmuo yra centrinės miesto alejos pradžioje. Priešais jį – savivaldybės pastatas.
11-01_visaginas_city-2.jpg
Kurio įėjimą šiuo metu remontuoja.
11-01_visaginas_city-3.jpg
Prie savivaldybės – vienas iš skurdžiausių namų. „Dom gostinnogo tipa“ – kur kiekvienas butas buvo suprojektuotas kaip mažas viešbučio kambariukas. Vėliau juos jungė ir rekonstravo, bet vis tiek ten baisu. O tvora prie gatvės – pastatyta šiais metais.
11-01_visaginas_city-4.jpg
Iš dešinės nuo to akmens, nuo kurio pradėjau – kultūros centras su kinoteatru, kurį rekonstruoja. Daro tai labai įdomiai (kiek matosi): tiesiai ant vatos klijuoja plėvelę su tinkleliu tinkui ir virš to tinkuoja plonu sluoksniu. Jeigu taip ir yra, tai visą termoizoliaciją galima bus sugadinti kad ir pirštu pradūrus. Ten, kur dabar švieži blokeliai, anksčiau buvo tuščia terasa. Mes ten gėrėm 7 klasėje :).
11-01_visaginas_city-5.jpg
Iš kitos pusės – populiari kavinė. Kaip matote, galima užsisakyti į namus, o taip pat matote, kaip atrodo pica šitoje kavinėje :)). Ten mes gėrėme 10-12 klasėse.
11-01_visaginas_city-6.jpg
Einant link centro – fontanas, kurį vėl sulaužė kažkokie morozai ir namas su nepaprasta istorija. Vienas pirmųjų mieste, jis buvo statomas taip skubiai, kad statybininkai supainiojo fasadus, ir pastatė jį priešinga puse :) Užtat dabar bomžams patogu ieškoti gerybių šiūkšlėse – jos yra prie pat gatvės, už betoninės tvoros :)).
11-01_visaginas_city-7.jpg
O tokio nepamatysite net Vilniuje – eilinio gyvenamojo pastato fasadas, pagrožintas avantgardistų kurinių, ir tai buvo padaryta „tarybiniais laikais“.
11-01_visaginas_city-8.jpg
Artimesnis vaizdas:
11-01_visaginas_city-9.jpg
Jeigu pratęsti kelią toliau už fontano, praeinam pro geriausius daugiabučius mieste – taip vadinami „Papa-mama-aš“. Juose visada buvo šilta ir tvarkinga, pirmame mikrorajone visi stengėsi persikraustyt būtent į juos, esant galimybei.
11-01_visaginas_city-10.jpg
Toliau link centro – sankryža su kita pesčiųjų gatve, vedančia prie ežero. Čia labai patogu susitikti – nuo visų mano draugų namų šitame taške buvo vienodas atstūmas. Gatvės visai tuščios…
11-01_visaginas_city-11.jpg
Raudonų plytų pastatą ne kartą bandė rekonstruoti arba pabaigti, bet jis tik labiau išbyra. Užtat dabar vietoj apaugusios žemumos prie jo – kultūringi takeliai. Irgi pabaigti ką tik. Gal kitąmet jau parkelis bus?
11-01_visaginas_city-12.jpg
Dar vienas žymus objektas – viešbutis „Aukštaitija“. Už liukso kainą ten galima apsistoti nakčiai tarybinių laikų kambaryje, o už normalių pietų kainą – pavalgyti paprastų keptų bulvių ir mėsos gabalą.
11-01_visaginas_city-13.jpg
Bendras vaizdas į alėjos atkarpą.
11-01_visaginas_city-14.jpg
Vienas naujesnių pastatų – moderni katalikų bažnyčia. Turi netgi požeminį garažą :)
11-01_visaginas_city-15.jpg
Šią kryptimį įdomūs dalykai baigėsi, kitą kartą pratęsime :).

Kategorijos: Be kategorijos Žymos: ,
Komentavimo galimybė šiame įraše yra išjungta.
Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Eiti prie įrankių juostos